fredag 6 november 2009

Vid halvsex i tvillingens hem


Just kommen inom dörren efter jobbet och sonen svarar suckande i telefon som av någon outgrundlig anledning ringer just den här tiden nästan varje dag. Idag hemma vid halvsex. Och givetvis var samtalet till mig och givetvis var det en liten flicka på 17-18 bast som snabbt som attan hasplade ur sig sitt namn och varifrån hon ringde. Så fort gick det att jag fick be henne upprepa sitt namn. Vi kan kalla henne Kristina för det var det hon hette. Förmodligen stavar hon med ch men det kan vi skita i för det för liksom inte historien framåt.

Nåväl, hon ringde från Pocketbokklubben och hade några frågor till mig om pocketböcker och efter den informationen drog hon iväg första frågan.

K. Vad tycker du om pocketböcker?
Dht. Du, hur lång tid tar det här?
K. Ehhh, en minut.
Dht. Ok, kör.
K. Vad tycker du om pocketböcker?
Dht. Tja, det är väl bra.
K. Hur mycket kan du tänka dig att betala för en pocketbok?
Dht. Ja du, det är ju lite olika det.
K. Ja men på ett ungefär?
Dht. (tänker på ett tal och slänger ur sig det) 70 spänn.
K. (nervöst fniss)
Dht. Var det allt?
K. Vilken typ av pocketböcker läser du helst?
Dht. Bra böcker. Äh, jag vet inte, jag är allätare.
K. Ja men nu handlar det om böcker, inte om mat.
Dht. (skärper till sig) Skönlitteratur.
K. Är det romaner?
Dht. Ja det kan det vara. Skönlitteratur täcker ju en hel mängd typer av böcker.
K. Ok. Som tack för att du svarade på de här frågorna vill vi ge dig en helt gratis pocketbok. Det kostar inget i frakt eller så.
Dht. Ok.
K. Vad vill du ha för typ av bok? Vi har romaner, deckare, faktaböcker...
Dht- Hur många böcker är det på din lista?
K- 10-12.
Dht-Läs upp listan då så ska jag välja.
K (läser med mycket osäkert uttal diverse författarnamn och titlar)
Dht- Ja men då väljer jag Snömannen av Jo Nesbö.
K- Ja då ska jag bara göra en inspelning.

Och så började hon rabbla upp vilket datum vi kommit överens om att jag som tack för svar på hennes frågor skulle få boken skickad till min adress och att jag inte förbundit mig att köpa några böcker under mitt 6 månaders medlemska...

Där blev hon avbruten av mig. App app app, vad säger du nu? Jag har inte hört dig säga något om medlemskap i någon bokklubb tidigare.
Jo men du accepterade ju att ta emot boken säger den här lilla stumpan då.
Men du hade ju inte sagt något om att jag i och med det accepterade något medlemsskap, så kan ni ju inte göra sa jag, varpå hon skrattade lite nervöst och tyst sa Näää.

Du sa jag, jag ska vara snäll för det här kanske är ett av dina första säljjobb och för att du förmodligen behöver vartenda lyckat säljsamtal du kan få, så jag accepterar det här. (så kan vi alla putsa på min helgongloria lite grand)

När den där boken trillar in så kan Pocketbokklubben vänta sig ett samtal och jag kommer inte att skräda orden. Möjligen är de inte medvetna om hur deras försäljning sköts av den här kontrakterade företaget men det fråntar dem inte deras ansvar.
Jag tycker att det är skamligt av dem bete sig så här mot unga människor som behöver dryga ut studiebidraget. Skamligt mot oss som är snälla och "svarar på deras frågor".

Och råd mig nu inte att nixa telefonen för det har jag redan gjort och det har ju visat sig framgångsrikt. Eller nåt.

2 kommentarer:

Markattan sa...

Jodå Pocketbokklubben vet visst hur försäljningssamtalen går till. De gör exakt samma sak på nätet via en liten enkät man kan svara på och som tack för hjälpen får man välja en bok. Det gjorde jag och sen dess tillar det ner en pocket i brevlådan varje månad. Nu kostar den visserligen bara 49 spänn, men inte ett ord om att man tackade ja till medlemsskap. Ve dessa förbannade lurendrejerier.

Markattan, som också har ett samtal till klubben ifråga att ringa.

Nemo sa...

Du valde i vart fall en mycket bra och tok-spännande bok :)