måndag 23 november 2009

En svensk tiger


I den lokala Sundsvalls tidning skriver Malin Petré en ledarkrönika om Sverigedemokraterna.
För den som inte orkar läsa artikeln gör jag en kort sammanfattning.
Titeln är "Har Jimmie Åkesson aldrig ätit tacos?" och handlar om att Sverigedemokraterna har väldigt få konkreta förslag på de flesta områden som hanteras av Riksdag och regering. Men ett förslag har de, vilket kommer ifrån göteborgsfalangen av partiet. De föreslår att man bara ska servera svensk mat i svenska skolkök!

Man, det vill säga jag, frågar mig vad svensk mat är. Menar SD mat som är producerad i Sverige av svenska råvaror? Eller menar man att det endast ska serveras maträtter som har sitt ursprung i landet? Låt mig då konstatera att av den födan lär vi inte ha några problem med för högt BMI hos våra skolungar.
Och kan jag anta att Sverigedemokraterna endast äter svensk mat när de äter på lokal? Eller slinker det månne ner en hamburgare från McDonalds även i dessa patrioters magar då och då? Är det falafel och kåldolmar vi ska förbjuda? Couscous och bulgur? Spagetti? Ris? Potatis? Tja, det lär väl bero på hur man definierar svensk mat.

Även om nu krönikör Petré raljerar en smula, eller möjligen drar en aningens för långtgående slutsatser så är det ju ändå rätt anmärkningsvärt att ett parti som tänker sig inta riksdagplatser vid valet 2010 inte har så mycket att komma med i en mängd angelägna frågor. Åkesson kan inte redogöra för hur de vill använda statsbudgeten. Han har inte gett sin syn på miljöfrågorna. Han uttalar sig svävande när det gäller arbetsmarknadspolitiken men vet däremot att försvarsindustrin ska utvecklas. OCH att skandinavisk kultur ska premieras. Dags kanske att börja sticka lusekoftor, tillverka sameslöjd och anordna rensafari. Och kanske man ska börja tillverka helsvensk mat för de helsvenska barn som ska gå i de helsvenska skolorna?7 kommentarer:

Markattan sa...

Ja vad ska man säga om dessa kalhyggen, mer än att sucka uppgivet?


Nu har jag funderat en lång stund och kommer inte på något alls att säga.

Lååååång uppgiven suuuuuck!

Markattan, suckar uppgivet

Den hemska tvillingen sa...

Markattan; Sucka inte så där uppgivet, det passar dig inte. Det är nog lite för tidigt på morgonen för en liten markatta.
Ett aldrig så litet Ålarens hade väl suttit på sin plats va?

strandskatan sa...

När blir svensk mat svensk och hur många generationer måste det passera innan en svensk kan kalla sig svensk.
Räcker det att släkten har funnits i landet i ett par hundra år ? Undrar hur det är med resten av svenskarna som går omkring och tror att de är svenskar ..
Förresten kåldolmar det är gott .. svensk husmanskost .. hi,hi !

wettexvärlden sa...

Kåldolmarna kommer ursprungligen från Turkiet. Via Karl den 12:e. Undrar om de vet det, idioterna (inte du då strandskatan!).
Det där med hur länge man varit svensk är också intressant. Ungefär som att bo på en mindre ort. Hör man inte dit förrän man är släkt med halva bygden? Eller bor på rätt sida av vägen?
Jag blir så matt att jag inte orkar engagera mig, tyvärr. Mannen där emot är väldigt orolig för han tror att SD kommer att komma stort. Med allt vad det kan innebära. Och det är verkligen skrämmande.
Usch. Nu går jag ut i solen istället.
Hälsningar strutsen. ;)

Markattan sa...

ÅLARENS

Markattan, vet vad jag pratar om

Osloskånskan sa...

Detta skrämmer. Måste motarbetas, känns det som.

Den hemska tvillingen sa...

OM Sverigedemokraterna tar sig in i riksdagen så kommer jag att skämmas. I det här landet med relativ trygghet och hög standard behöver vi faktiskt inte vara ogina mot folk som kommer hit i jakten på trygghet, fred och demokrati.