söndag 22 november 2009

Globetrotters och bitterfittor

Min son, den yngste, som fyller 18 om en knapp månad, han är en real globetrotter. Herregud vad den ungen har åkt och rest, kommit och gått, tänker jag medan jag färdigställer söndagens middag. Steken har brynts och färdigstekts i järngryta i ugnen bland morötter, kålrot och vitlök. Medan jag skivar potatisen till gratängen funderar jag på alla orter och länder han varit i. Och kommer fram till att han varit i Stockholm, den stora orten Söderhamn, Malmö, Göteborg, mer Stockholm, Barcelona vid några tillfällen och nu i Tärnaby...eller nån väldigt nordlig liten plätt. Och det är väl bara några av de ställen han besökt på egen hand, utan föräldrar. Och med oss har han varit i Spanien, Portugal, Norge och en hel del städer i Sverige.

När det är dags för lökhackning till gratängen funderar jag på mitt eget resande. Jag hade varit i Stockholm på egen hand och Rättvik innan jag fyllde 18 men där stannade nog äventyret för mig. Sen har jag rest men inte så mycket och inte med samma svindlande äventyrskänsla som min pojk måste uppleva.

Nu läser jag, några år försent kanske, Bitterfittan. Och upptäcker att jag inte är någon sådan alls, har aldrig varit. Eller jo, kanske, men jag bröt upp ur det där förlamande tillståndet och gjorde tiden och världen till min egen. Egoistiskt? Ja visst. Men nödvändigt. Att jag sårat människor längs vägen det vet jag, mina barn framförallt. Min man på den tiden. Ångrar jag mig? Nej, det gör jag inte, jo att jag sårade dem men inte att jag bröt för det fanns inget val. Och alltså inget att ångra.
Att detta påverkat mina barn det vet jag och ser jag men de slipper iallafall en bitterfitta till morsa. De får njuta av en ganska glad klimakteriekossa istället. Inte så pjåkigt ändå.

6 kommentarer:

Jag, Lobelia sa...

Bara för att man vet att man måste göra något så är det inte enkelt. Att ta ansvar för sig själv innebär ofta att man sårar andra. Det vill man inte. Men har inget val. Det är jobbigt tycker jag.

Magica de Hex sa...

Det är fan så mycket bättre!

Ännelaij sa...

Det är jobbigt att ställas inför svåra beslut.
Men någonstans så vet man ju vilka som var de rätta.

Jag är säker på att du gjorde rätt val. Även om det har varit jobbigt för dig både före och efteråt.

Ha det bra
/En annan kossa

Den hemska tvillingen sa...

Lobelia; Nej, enkelt är det sällan men nödvändigt och då blir det ju inte så svårt ändå. Fast att göra illa är ju aldrig vad man vill...om man inte är lagd åt det hållet och det är inte jag.

Magica de Hex; Mycket, mycket bättre.

Ännelaij; Jo nog var det jobbigt men nu är det över sen länge och alla har det rätt bra.

Mu på dig också!

Markattan sa...

Och en annan, ja jag alltså är helt övertygad om att di där onga du har inte mår överdrivet dåligt idag. Dessutom vet jag att du gjorde rätt val då.

Markattan, insyn i saker och ting...

Den hemska tvillingen sa...

Markattan; Så är det, jajamänsan.