tisdag 10 november 2009

Andra dumheter

Jaha ja, arbetsförmedlingens coacher är på tapeten idag i hård konkurrens med Hamréns "självmål".

Ska vi börja med coacherna? Att det inom varje skrå finns oseriösa människor står väl klart för alla med något innanför pannbenet. Och jag blir så sagolikt bedrövad när jag läser Aftonbladets serie om den här regeringssatsningen. Låt mig klargöra att jag från början var väldigt skeptisk till satsningen. Och att kalla dessa människor coacher tyckte jag är helt vilseledande.
En coach ställer frågor som kan hjälpa en människa att hitta sina inre krafter till förändring.
Uppdraget som gick ut från AF var att hjälpa arbetssökande att bli bättre på att skriva cv och att söka jobb. Man måste alltså ha lite kännedom om arbetsmarknadens villkor och krav. Och redan här inställer sig min första tveksamhet för det är ju inte riktigt så man definierar en coach. Jag är medveten om att begreppet används inom en mängd områden, sport till exempel men han eller hon talar ju också om hur saker ska göras. Den coachning jag pratar om är just den som genom frågor får klienten (hemska ord) att inom sig hitta nya, oprövade vägar att gå mot förändring.

Skapar det mer arbete? Ja för coacherna men knappast för någon annan. Om så hela befolkningen blir världsbäst på att skriva cv och söker vartenda jobb som finns så inte sjutton blir det fler jobb för det. Alltså behövs det fler arbetstillfällen än coacher som skor sig på situationen. Jag menar absolut inte att alla coacher är oseriösa men det är klart att om man plötsligt kan få skattefinansierade klienter (hemska ord) så är det ju bara att hänga ut håven liksom.

Det här är den stora anledningen till att jag inte snabbade mig och startade firman redan då för att kunna vara med i upphandlingen, erbjudanden saknades inte. Men jag gjorde ett aktivt val att avstå för jag ville inte förknippas med det här. Och jag tror knappt att jag kommer att vara med i nästa sväng heller. Men man ska aldrig säga aldrig. Jag skulle ju kunna ta tillfället i akt och gå in och visa vad jag går för. Och jag lovar, jag skulle aldrig hänge mig åt humbug som handpåläggning och ansiktsknackningar eller vad skit det nu är en del sysslar med.

Äsch, det blev svamligt det här...

Ja men Hamrén då? Ja alltså, att han säger att Zlatan är tveksam till landslagsspel...är det hela världen? Han ÄR ju det! Och att journalister och agenter och fan och hans mormor nu ska haussa det är jag redan rätt trött på. Är det så att Zlatan är så djävla snarstucken eller är det så att en samlad journalistkår får stora darren för att Hamrén säger som det är? Och vad händer den dan Zlatan lägger skorna på hyllan? Blir det landssorg proklamerat då eller?

Va? Va? Va?

4 kommentarer:

Markattan sa...

Ja fy faaan för den där coachningsbranschen. Fast vänta nu, det är ju det jag jobbar med hela dagarna. Och det kan jag säga, inte tusan håller vi på med handpåläggning, hypnos eller någon jävla kroppsknackning inte.

Men att få hjälp att se sin potential, att förbättra sina dokument, träna sig i att ringa arbetsgivare, det är inte humbug. Nej jobben blir inte fler men bara det faktum att få reda på att ca 75% av alla lediga jobb är sk dolda jobb och alltså inte finns på annons, det ger väldigt många nytt hopp och ny energi. Det ser jag varje dag på mitt jobb och jag blir aparg på sådana där stollar som bluffar såväl Af, skattebetalare och "klienter".

Markattan, har "deltagare" men inga klienter

Den hemska tvillingen sa...

Markattan; Klart att det där är bra och hjälper till men jag vetefan om det ska kallas coachning.

Kanske är det så att den coachning som jag menar borde hitta ett annat namn och dessutom ha någon form av kontroll så som behandlande verksamhet har. Inte för att coachning handlar om behandling utan mer för att deltagaren/klienten ska kunna vara trygg i att det inte förekommer någon humbug i samtalen.

Anonym sa...

Ja - coacher är speciella....

Pratade med en coach tidigare ikväll som är väldigt bra på "handpåläggning".

Fast om coacherna får jobb så är väl en del vunnet - eller hur...

Tror nog att jag får maila min vän coahen och se vad denne tycker om situationen.

Den hemska tvillingen sa...

Anonym; Den där coachen är förhoppningsvis inte anställd eller kontrakterad av AF.