fredag 14 maj 2010

Den enes jakt, den andres död och den tredjes bröd

Två sorkar och en näbbmus.

Halvsex i morse var jag ut för att locka in katterna. De håller sig gärna utomhus på nätterna och ni ser vad de helst sysslar med, jakt!
De här bytena har Pilsner tagit, han lägger sina troféer utanför vårt sovrumsfönster och det får han så gärna göra, så länge han inte äter upp dem. Essi föredrar att lägga sina byten framför farstubron.
Nu, tre timmar senare ligger kissarna inne och sover den rättfärdiges sömn men sorkarna är borta. Endast näbbmusen återstår.

Och det är inget märkligt med det. Mina katter fungerar nämligen leverantörer av gnagare till en annan figur. En korp kommer förbi varje morgon för att hämta upp nattens skörd. Och näbbmöss ingår alltså inte heller i korpens matvanor. Näbbmöss är tydligen inte tjänliga som föda för någon.

De enda som torde ha något emot den här rutinen är väl sorkar och möss. Katterna är nöjda när de får jaga, korpen är nöjd med gratis mat, jag är nöjd med att jag slipper kasta bort offren, ja med undantag för dagens näbbmus då.

7 kommentarer:

nillas liv på pinnen sa...

Uuuuh, jag är glad att jag inte har katt.
Men det var ju onekligen en fin arbetsordning du fixat där. För det är väl du som är hjärnan bakom liksom?

Ewa sa...

Jag är också glad att jag inte har någon som drar hem dylika kräk. Men det är ju kattens instinkt. :O)

Den hemska tvillingen sa...

Nilla och Ewa; Ja men det här är ju så jättebra ordnat, jag slipper ha sork springandes runt fötterna, katterna får sin jaktlust stillad och motion därtill och korpen får mat.
Och gnagarna är döda när de landar utanför sovrumsfönstret så jag behöver inte bekymra mig ett enda dugg! Fiffigt tycker jag, fast lite synd om möss och sork är det väl antar jag.

Cici sa...

En effektiv arbetsordning. Sorken är en söt krabat men man måste begränsa dom. Näbbmusen tar nog myror och sådana djur hand om så småningom. Klappa katterna från mig och säg att dom är duktiga.

Ännelaij sa...

Bravo katterna ni har mitt fulla stöd i detta fall!
Möss är inte så roliga även om de är söta.
Småfåglar däremot..snyft..då får jag en tår i ögat..men men.
Nu pratar vi ju om möss så..
YEEEEEEEES!

Den hemska tvillingen sa...

Cici; Dom är klappade och skickar ett kurrande tillbaka.

Ännelaij; Katterna är också nöjda med ordningen och de har inte lika stora möjligheter att ta några fåglar...än. Det blir väl värre när fågelungarna påbörjar flygträningen kan jag tro. Men Närbo har koll och brukar rädda de stackarna.

Ebba G sa...

Men du... varför tycker du inte att katterna ska äta upp sorkarna? Äter inte katter sånt normalt?