torsdag 2 september 2010

Skrytfenor

Vet ni vad det är? Skrytfenor alltså?
Det är sånt där som man klistrar på för att göra saker finare än vad de är. Som Sixtinska kapellet till exempel. Ett utedass som ser ut som den finaste salong är fortfarande bara ett utedass.

I morse hörde jag en debatt mellan två kvinnor. Debatten ägde rum här. Titta under rubriken AP-fonder delägare i kritiserat gruvbolag. Klicka på den nedre länken. Och jag skrattade hela vägen till jobbet. Det var så underhållande att jag var tvungen att lyssna på det igen när jag kom fram till mitt arbete. Det var en debatt mellan Christina Hillesöy som sitter i etikrådet för några AP-fonderna och Ylva Jonsson Strömberg som är generalsekreterare Action Aid i Sverige.

Särskilt roade mig de här formuleringarna; "Vi vill engagera oss i en dialog" "Vi har inte sett någon progress" och "Vi vill att de blir, och de har blivit, mer transparanta".
Ett annat, vanligt förekommande uttryck var "problematiken".
Och häng med nu så ska ni få lära er något nyttigt...Problematik förhåller sig till problem som metodik till metod.
En metod är sättet att göra något. Metodik är läran om metoder eller en samling metoder. Problem är något som behöver en lösning, problematik är en komplex samling av problem.

Och jag undrar vad det är för fel på meningarna "Vi vill prata med dem" "Vi har inte sett att det hänt något med det här" och "Vi vill att de visar vad de håller på med"?

Inget alls men det låter tydligen mer potent och seriöst om man byter ut några ord och pratar lite luddigt!

2 kommentarer:

Cici sa...

Det gäller att prata mycket om ingenting så att det låter väldigt märkvärdigt. Det är väl en modernare form av kanslisvenskan.

Den hemska tvillingen sa...

Cici; Fast de här två pratade om någonting...Det var ju ett korrekt språk men nåt så ininorden märkvärdigt att man blev full i skratt.