onsdag 13 januari 2010

Märkligt igen

Idag ringde en sippelipuppa* från Comhem och ville få mig att byta telefon- och bredbandsleverantör och de kunde utan vidare garantera att jag skulle halvera min kostnad för dessa tjänster. Och det kunde de göra innan de ens visste vem jag har som leverantör av tjänsterna idag! De måste alltså vara hälften så dyra som det näst billigaste bolaget.
Och med min nya tacka-nej-strategi försökte jag få henne att förstå att något byte inte är aktuellt. Strategin går ut på att lyssna lugnt en liten stund och sen med vän stämma tacka så hemskt mycket för deras vänlighet och omtanke om mig. Därefter talar jag om att jag inte är intresserad. Och se, samtalen brukar sluta just där med att försäljaren önskar mig en trevlig kväll och säger hej. No hard feelings.
Men den här tjejen har gått steg 2 i kursen "Övertala den du stör på kvällstid" och fortsätter ärpa om att jag ju inte kan veta hur mycket billigare jag kommer att surfa och ringa sen jag bytt om hon inte får berätta det för mig. Jag förklarar då, med fortsatt snäll stämma att priset inte är det väsentliga för mig i den här frågan. Vilket ju var helt fel svar förstås. För Comhem är enligt henne den driftsäkraste leverantören och jag var väl dum som inte bytte nu.
Nu börjar jag göra skäl för mitt namn och förvandlas till en inte alltför snäll tvilling. Jag säger nämligen att nu har jag förklarat för både henne och x antal kolleger att jag inte är intresserad av något byte av leverantör, tackar återigen för deras omtanke men att jag är nöjd som jag är.
Och vad gör människan då? Tackar för samtalet? Nej, inte alls. Ber om ursäkt för att hon störde? Nixpix. Hon la helt sonika på luren! Och det lär ju göra mig mer intresserad av ett framtida byte, eller kanske inte alls.

*sippelipuppa är en sån där osnuten fortfarande tonåring som tror att de vet ALLT som är värt att veta och att vi som passerat 25 är att klassa som helt okunniga i frågor som det är mödan värt att veta något om.


Och kan någon människa förklara för mig vad ett DIALOGMÖTE är för något? Det står så in min lokala dagstidning idag. Kommunens politiker vill ha ett sådant med vårt landstingsråd. Vad exakt innebär ett dialogmöte som inte ryms inom begreppet möte? Vad är motsatsen till ett dialogmöte? Är det ett monologmöte? Eller ett tyst möte? Ja inte vet jag, men jag har då aldrig varit på ett möte som inte inneburit någon form av dialog. Dialog är för övrigt att alltför ofta använt ord från ledningar här och där när man egentligen vill föra fram ett budskap men inte är ett enda dugg intresserad av att höra de andra "parternas" åsikter, allt enligt principen "Jag hör vad du säger...men jag skiter i det...fast det kan jag inte säga högt så jag nöjer mig med att säga Jag hör vad du säger".
Jag är inte så lite allergisk mot sånt här skitpratande, när man ska märkvärdigifiera vanliga enkla uttryck. Vi kan inte bara prata utan vi har dialoger.
Vi kan inte längre vara tydliga, nä, för vi ska vara transparanta. Men hallå, vad är det för jävla trams? Jag tycker det är genomskinligt jag!

4 kommentarer:

Markattan sa...

Ja, man blir sååå trött på slika samtal.

Markattan

Ännelaij sa...

åååh..ja, jag har varit med om ett antal möten där telefonförsäljaren VERKLIGEN ska övertala en att byta leverantör.
De som slängt luren i örat på en..ja inte bildligt talat.

Som att man får mer lust att övertalas när de ringer för fyrtiofjärde gången.

Uh..jag skulle kunna skriva meterlånga rader med otrevligheter om mindre bra telefonförsäljare.
men..det orkar jag inte.

Och just det...snacka om hur många som svänger sig med 'svåra' ord för att det låter bättre.
Och beter sig mästrande mot de som protesterar samt verkligen itne vill lyssna.

Uh!
Näst jag slutar skriva nu innan jag flyger i luften.

Misse sa...

Sippelipuppa och monologmöte. Vilka roliga ord man får lära sig på den här bloggen som bums hamnade i mina favoriter.

Misse sa...

Sippelipuppa och monologmöte. Vilka roliga ord man får lära sig på den här bloggen som bums hamnade i mina favoriter.