lördag 15 januari 2011

Stasi - nu i Sundsvall

I den här stan finns ett kommunalt bostadsbolag som heter Mitthem. VD för bolaget är Hans Selling och han har bjudit in gamla fina öst-tyska metoder i form av angiveri!

I ett bostadsområde finns ett antal nyrenoverade lägenheter och där får man som hyresgäst skriva under på att man inte ska röka inomhus eller på balkong. Ok, det kan jag väl köpa. Hyresvärden får väl sätta upp slika regler om man vill.
Men alltså, metoderna för att komma åt och "straffa" den som bryter mot kontraktet gör mig smått mörkrädd. Han vill alltså att grannar ska rapportera in sina innerökande grannar och om Mitthem sen kan bevisa att personen i fråga verkligen har gjort sig skyldig till detta fruktansvärda brott blir han/hon avhyst från lägenheten och den skvallrande grannen får en liten kompensation om 5000 kronor.

Vad fan är det? Vill vi ha angiveri för den typen av förseelse? Vad är nästa steg? Ska vi ringa polisen om någon har bilen igång på tomgång mer än 1 minut?

Nä du Selling, tanken på rökfria bostäder är god men metoderna för att upprättahålla regeln är fullständigt vidrig. Hur vore det om du istället gav 5000 spänn till den som vid utflyttning får sin lägenhet godkänd som inte rökt i? Du vet den där klassiska morot istället för piska!

19 kommentarer:

frunatmaken sa...

Ja, det borde ju kunna vara en framkomlig väg det också men utan den gamla Stasi-"romantiken".

Den hemska tvillingen sa...

frunatmaken; Tycker att jag borde få pris för den idén!

Cici sa...

Jag tycker att du ska skicka ditt förslag snarast till Selling innan det blir olidligt att vara hyresgäst i hans hus.

Den hemska tvillingen sa...

Cici: Jag överväger det men kommer nog inte att få något gehör för den idén. Inte ens vårt moderata kommunalråd tycker att angiveriet är något att stå efter men det lyssnar inte Selling på.

Anonym sa...

Jag är rökare, men aldrig nånsin att jag röker inomhus. Skulle nån i min brf bestämma att det är förbjudet att röka på balkongen, ja då anpassar jag mig efter det. Men att bli en angivare, så långt kan jag aldrig nånsin anpassa mig till!
Ös på Tvillingen!
/Småländskan

Livet just nu sa...

Du kloka!

Ibland blir man mörkrädd när man upptäcker att de där som ser ut som vanliga människor faktiskt är aliens. Vilket får mig att tänka på den där filmen som gick för hundra år sen med stor pumpor som tog över människors kroppar... och där förlorade jag mig i minnenas television. Jag är nog trött.
Ha en bra lördagskväll kära Tvilling!

Den hemska tvillingen sa...

Anonyma småländskan; Exakt! Och det är skrämmande hur många som för5000 kronor är beredda att tjalla på grannarna.

Ljn: Och en trevlig kväll till dig. Utan angiverier.

nillas liv på pinnen sa...

Det finns en del otäcka tendenser i samhället just nu... På ett eller annat sätt bottnar de alla i samma ideologi, går ibland under namnet fascism/nazism och ibland under namnet kommunism.

Den hemska tvillingen sa...

Nilla; Och helt utan tendenser till lojalitet och solidaritet!

Gökboet sa...

Jag blir riktigt skraj när jag läser om den typen av idéer.....

Den hemska tvillingen sa...

Gökboet; Jag blir mest trött och lite arg!

Anonym sa...

Håller med Nilla, det är skrämmande att allt slutar på.. ism..
/Småländskan

Ingen särskild sa...

Ja, herregud, jag fattar inte hur Mitthem tänker nu. På vilket vis skulle angiveri kunna vara bra?
Och hur ska dom kolla upp de lösa tips de får in från grannar som hoppas på ett extra tillskott i kassan? Hur ska de bevisa att otillåtet råkande förekommit? Ska det komma ett gäng rökpoliser och banka på dörren och kräva att få komma in i den anklagades lägenhet, och sen gå runt och sniffa efter röklukt. Får man ens göra så?

Ja, suck.

Men din morotsidé var bra!

Och du - fortsatt TREVLIG HELG, kära vän!

Den där tjockisen sa...

Vilket lyft för grannsämjan det måste bli...
Som om det inte räckte med alla tvättstugepoliser som sätter upp arga lappar.

Livet just nu sa...

Mannen tittade på en film om Hitler igår. Hur det blev som det blev och hur alla från början inte trodde att han var ett hot. Tänker på SD och ryser... Vart är vi på väg? Egentligen.

f i f f i sa...

Är inte belöning för angiveri förbjudet i lag?

Den hemska tvillingen sa...

Någon särskild; Kontrollsamhället breder ut sig överallt.

Tjockisen; (Det kryper i hela mig när jag skriver det där!)
Rätta in sig i ledet, det är melodin serru.

Ljn; Det går att dra paralleller ja!

Fiffi; skulle tro att Mitthem anser att det inte är angiveri. Helt galet är det dock.

Anonym sa...

Vad händer?
Jo, någon/några ringar in en grupp med ett icke önskvärt beteende. Man generaliserar och tar fram ensidig statistik för att påvisa den här gruppens negativa inverkan och det verkar som om alla medel är tillåtna. Ord som hänsyn och respekt existerar inte längre. Den utpekade gruppen utsätts för kränkande särbehandling och ifrågasätts ideligen. De som driver på är inte nöjda förrän gruppen är borta!

Det finns forskare som anser att just det här sättet att gruppera och värdera människor är det största hotet vi lever med i dagens samhälle.

Den här gången är det rökare som drabbas. Vilka blir det nästa gång?

Jag tycker att det är obehagligt och sorgligt att samhället bara ser på när den här typen av trakasserier sker helt öppet utan betänkligheter.

Jag hoppas att fler ska vakna och inse faran med det här. Man kan som sagt dra vissa paralleller och det är skrämmande.

Anonyma Eva

Den hemska tvillingen sa...

Anonyma Eva; Ja jag tänkte direkt på dig och hur uppgiven och arg du skulle bli av det här.
Hörde just en repris av P1-programmet Kropp och själ där man pratade om det finns sjukdomar med högre/lägre status och det finns det ju förstås.
Neorologiska sjukdomar är h-status!!! Kol och lungcancer? Not so much va! Cancer som du inte orsakat själv är högstatus.

Och detta sagt som en patentes alltså.